ERVARING
mr. Edwin Kerbof
Jurist en oprichter RechtWise
Korte weergave loopbaan
2017: juridisch medewerker het Juridisch Loket
2016: claimbehandelaar schaderegeling bij Interpolis
2015: master rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg afgerond met scriptie over ziekteverzuim en re-integratie van de zieke werknemer
2013: juridisch medewerker bij de Rechtswinkel Tilburg
2011: premaster rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg
2011: bachelor HBO-rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen afgerond met scriptie over overlast in het huurrecht
2007: gestart met HBO-rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
In 2007 begon ik met de opleiding HBO-rechten in Arnhem, omdat ik wilde snappen hoe een rechter tot zijn uitspraak kwam. Bij het volgen van vakken werd mijn interesse gewekt in fraudezaken. Dit was in de tijd van de bouwfraude. De Nederlandse vastgoed lag destijds behoorlijk onder vuur. Schaduwboekhoudingen en vriendjespolitiek in de bouw kwamen aan het licht. Er volgde zelfs een parlementaire enquête.
Bij het maken van een keuze voor een stageplaats, kwam ik terecht bij Het Steunpunt Acquisitiefraude in Apeldoorn. Hier stond ik ondernemers bij in hun strijd tegen malafide acquisitiebureaus, die hen dure en onnodige advertenties in de maag splitsten. Inmiddels is het werkterrein van het steunpunt uitgebreid en kan een ieder terecht met allerlei vragen of meldingen over fraude. Het steunpunt is nu bekend onder de naam: De Nationale Fraudehelpdesk. Na deze periode was mijn interesse in fraude nog volop aanwezig. Samen met studiegenoten onderzochten we de aard en omvang van identiteitsfraude in Nederland. Een lastig te vatten onderwerp, waarover maar weinig bekend was. Vandaag de dag is deze vorm van fraude verder doorontwikkeld en niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij je online goederen of tickets bestelt, maar je geen flauw idee hebt wie de verkoper is. Het televisieprogramma Opgelicht?! zou hierover elke dag een uitzending kunnen maken.
De eindfase van mijn studie kwam in beeld en ik vond de incassopraktijk een interessant werkterrein. Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat iedereen in Nederland een incassobureau kan beginnen. Hiertegen is meermaals aandacht besteed in de politiek. Bij Gerechtsdeurwaarderskantoor M.G. De Jong nam ik een kijkje in de keuken. Er volgde een wetsvoorstel voor regulering van de incassopraktijk, dat het nooit haalde, en een manifest om de werkwijze van incassobureaus te beteugelen. Intussen heeft de Autoriteit Consument & Markt als waakhond de aanpak van oneerlijke incassopraktijk opgepakt. Het is de vraag of dit de consument uiteindelijk voldoende zal beschermen tegen valse facturen en incasso cowboys die je het mes op de keel zetten.
Na mijn afstuderen in het huurrecht en het onderzoek naar passende oplossingen tegen woonoverlast, was ik nog niet klaar. Wat is precies de rechtsvormende taak van de rechter en hoe gaat de rechter om als er een botsing is tussen twee grondrechten? Hoe ligt de verhouding tussen wetgever, bestuurder en rechter? Deze vragen hielden mij bezig en zijn vandaag de dag nog steeds actueel. Denk maar eens aan de botsing tussen de vrijheid van meningsuiting met de vrijheid van geloofsovertuiging en politici die niet meer lijken te weten dat ze zich van alle commentaar moeten onthouden, als een zaak onder de rechter ligt. Op de Universiteit van Tilburg was de ruimte om met deze vragen bezig te zijn. Hoewel de lesstof een fractie meer was dan voorheen, miste ik de link met de rechtspraktijk. Een van de redenen om als vrijwilliger bij de Rechtswinkel Tilburg aan de slag te gaan. Eerst bij de sectie huurrecht en later bij de sectie Consument & Wonen, hielp ik burgers van Tilburg en omstreken met juridische geschillen met hun huurbaas, woningbouwcorporatie, energieleverancier, verkoper enz. Hierdoor kwam de taaie theoriestof tot leven en werd ook nog een bijdrage geleverd aan de maatschappij.
Na de premaster, waarin de juridische basis verder werd gelegd, moest ik een keuze maken voor een specialisatie. Een lastige keuze. Aangezien de arbeidsmarkt heel slecht was en de economische crisis vanaf 2008 vol om zich heen sloeg, maakte ik de keuze voor het arbeidsrecht. De machtspositie tussen de zwakkere werknemer en zijn 'machtigere' werkgever intrigeerde me. Bovendien zijn de onderwerpen wonen en werk cruciaal in iemands leven. In de master deed ik vervolgens onderzoek naar de evenwichtigheid van verplichtingen die rusten op de werkgever en zijn zieke werknemer. Na mijn afstuderen realiseerde ik dat het veel energie geeft, als je anderen verder helpt om met juridisch advies verkeerde beslissingen kan voorkomen en vroegtijdig een opkomend conflict kunt elimineren. Dit is de reden geweest dat ik in 2016 RechtWise begon. Ik ben er namelijk van overtuigd dat met goed, passend en deskundig advies een heleboel juridisch leed kan worden voorkomen, zonder de persoon achter de kwestie uit het oog te verliezen. Het is mijn missie om jou bij te staan met raad tegen juridisch kwaad!